Om mig

Så länge jag kan minnas har jag älskat växter. Att titta på, att plocka in till vas eller bara var i ett hav av kornvallmo. Mitt intresse för växter har jag definitivt med mig från min farmor Anna som var en självhushållande trädgårdsmästare på Gotland. Hon ägde en bit mark uppe på kalkstensberget som hon förvaltade väl. Här odlade hon sina grönsaker, frukter och bär. Allt togs om hand, det saftades och syltades, syrades och picklades. Glasburkar med gummiring stod i rad på hyllorna där nere i den fuktiga och kyliga jordkällaren. Minnet är att jag mest kände obehag inför att kliva ner på kalkstensgolvet där harkrankar och gråsuggor kilade över det kalla golvet. Idag hade jag gladeligen gått ner barfota och botaniserat!

Att se tillbaka i livets backspegel gör att mitt slutliga livsval kan tyckas mig självklart. Men stigen hit har varit fylld av snår. Det var först i fyrtio årsåldern som jag sadlade om och nu sjutton år senare så är jag trädgårdsmästare på heltid.

Nu är det inte så att jag odlar i den bemärkelsen som min farmor gjorde. Men jag känner ändå arvet och en strävan efter enkelhet, en vilja att skapa något gott. Jag gestaltar trädgårdsrum, jag odlar blommor och perenner för behag och till snitt, för utsmyckning i kaféet och för torkade arrangemang. Begreppen ”slowliving” och ”slowflowers” ligger mig varmt om hjärtat och är något jag strävar mot, att trädgården skall försörja mitt behov av arrangemang året runt. Även i butiken kommer bruksföremål och återanvändning med tiden få en större plats. Ett sett för mig att dra mitt strå till miljöstacken.