Okategoriserade

Gift är gift och ingenting annat!

Hur kan man tro att sådant som dödar organismer inte dödar människor? Apropå gårdagens nyheter om att ett visst bekämpningsmedel (bland många många andra) är skadligt människan. Jaha ja men det vet vi nog alla eller hur? Det har jag nog alltid känt när jag äter den där perfekta frukten som nästan ser giftigt overklig ut – hur mycket skit får jag i mig nu? Och hur mycket stannar kvar i min organism? Vad gör det med våra existens?

Allt handlar om pengar jag vet det, men denna cynism går mig lite på nerverna. Hur svårt kan det vara? Att förändra vår inställning till profit? När jag var en liten Kicka såg jag vid ett tillfälle hur mina farföräldrar klädde ut sig till dr Mengele… I vita sjukhusliknande rockar, handskar på händerna och stora gummistövlar klev de runt de små fruktträden. Ingenting för munnen eller ögonskydd dock vad jag minns…. Farfar höll i en stor behållare fylld med vätska och skötte pumpningen medan farmor höll i munstycket och sprutade vätskan uppe bland de där söta äppelkarten de som skulle bli härliga höstfrukter för mig och släkt att mumsa på eller göra äppelmos av som min mamma gjorde.

Minnesbilden av dem stående där i detta utförande är stark än i dag. Varför har jag inte på fullt allvar analyserat men jag förmodar att jag som barn instinktivt tyckte att handlingen var konstig. Sedan kan lätt känslan av hjälplöshet komma över mig eller att jag sticker ut på landet och blir ekobonde odlar egna grönsaker så jag vet vad jag stoppar i mig, eftersom detta bara är en desperat tanke så får jag nog fortsätta stoppa i mig ekologiska frukter och plocka i mina blåbär och lingon här ute i skogen.

Må så gott!

/Annelie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.